Nostalgie

Zo was het vroeger

Uit de oude Schoenendoos

Op de website rijkspolitie.org is veel te vinden over de toenmalige Rijkspolitie. Zo maar een greep uit die website, maar ga zelf eens kijken en ontdek, hoe het er vroeger aan toe ging.

Franke Bootsma in een Porsche

Honderd is prima


In de Autoweek van 5 november 2020 stond op pagina 16 een artikel met de kop Honderd is prima. De schrijver schreef onder andere dat snelheidsovertredingen niet anoniem bestraft moeten worden. Hij verwees naar vroeger toen de Porsche bemanningen van AVD je aanspraken op onverantwoord rijgedrag. Naast het artikeltje stond een foto afgedrukt van een politie Porsche met een agent achter het stuur. Wat bleek mij nu, dat dit de Porsche was die door de gemeentepolitie Zwolle in het jaar 1968(dus 52 jaar geleden) was aangeschaft, met achter het stuur hoofdagent Franke Bootsma. Een foto van het betreffende krantenartikel uit de Zwolse Courant dat nog in mijn bezit is, voeg ik hierbij. Kenteken van de Porsche HL-10-42. Het was een tweede hands met een invoer kenteken. (HL Hollands Leed). 

Bron: collega

Rijks- en Gemeentepolitie

Heb jij er wel eens over nagedacht waar het logo van de Nederlandse politie eigenlijk voor staat? Als je goed kijkt, is het namelijk best een bijzonder logo.

Orde

Kort na de Tweede Wereldoorlog was het een chaos in Nederland, de politie bestond eigenlijk niet meer. Maar om het land weer op orde te krijgen, was er wel politiemacht nodig die de orde kon herstellen en controleren. Op 8 november 1945 werd besloten twee politiediensten op te richten. Gemeentes met meer dan 25.000 inwoners vielen onder de gemeentepolitie en de kleinere steden en dorpen vielen onder de rijkspolitie.

Eigen logo

Beide politiediensten hadden hun eigen logo. Dat van de gemeentepolitie bestond uit een achtpuntige ster met in het midden een wetboek en maretakken. Het wetboek staat voor de Nederlandse orde en de maretakken staan voor liefde en vrede. Het logo van de regiopolitie bestond ook uit een achtpuntige ster, maar had in het midden een vlam van een granaat. Deze vlam staat voor waakzaamheid.

Nieuw

Na een reorganisatie in 1993 werd de verdeling in rijks- en gemeentepolitie opgeven. Er ontstonden regiokorpsen. En daar moest een nieuw logo voor komen. Het nieuwe logo heeft het wetboek uit het logo van de gemeentepolitie en de ontploffende granaat in het midden uit het logo van de rijkspolitie. Het is een mooie combinatie van onze wetten en de waakzaamheid die daarvoor moet zijn.

Politiebureau's IJsselland

Welke herken jij?

Wil je nog meer foto's bekijken?

Voor foto's van vroeger

Klik op het logo voor meer.

Tijdens de bijeenkomsten worden foto's gemaakt. Wil je die bekijken, dan kan dat. Vanwege de privacy worden de foto's niet hier getoond, maar kun je de link naar de foto's opvragen op de pagina CONTACT. 

Aanvullen foto's vooral gemeentepolitie. 

Zoals U ziet zijn er veel foto's van de rijkspolitie geplaatst. De oorzaak laat zich raden.  Er zijn weinig foto's van de gemeentepolitie (Zwolle) beschikbaar. Hebt U nog foto's en wilt U deze geplaatst hebben, dan kan dat natuurlijk. Scan ze in en stuur ze naar de webredactie. Kunt U niet scannen laat het dan weten. Ik kan het wel. U krijgt de foto's natuurlijk onbeschadigd retour inclusief een bestand met de foto's digitaal. 

Hebt U tijdens U loopbaan iets leuks meegemaakt, stuur dit verhaal dan naar de webredactie, Als het kan wordt deze geplaatst op deze website, zodat een ander daar ook van genieten.

Rijkspolitie films.

Rijkspolitie werving deel 1        bron: You Tube

Rijkspolitie werving deel 2             bron: You Tube

Rijkspolitie 's-Graveland.                 bron: You Tube

Gemeentepolitie Voorburg/Den Haag.      bron: You Tube

Verkeersgroep Alkmaar       bron: You Tube


Politie Zwolle 

team Noord (omstreeks 2000 ?)

Van links naar recht bovenste rij:

Froukje, Judith, Hans, Ellie, Jack, Albert, Pieter, Nienke, Irma, Arjan, Ruud, Gerda, Monique

Gehurkt:

Renee, Rene R, Henk, Michel, Herman, Piet.