Nieuws

Nieuws  (uit de regio.) 

Op donderdag 18 april 2024 houdt Hennie Aarnink zijn afscheidsfeestje. Zijn werkzame leven werd gevuld door 30 jaar in de bouw en 20 jaar bij de politie. 

Mocht je geen persoonlijke uitnodiging hebben gehad. Tussen 15 en 17 uur ben je welkom in restaurant Reimink te Heeten. 

Een eventueel verrrassend kado moet wel in een envelope passen. 


Pensioen bij ABP?

Ontving u in de periode van 2008 tot en met 2020 pensioen van ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs? Doe mee aan de gezamenlijke claim om uw misgelopen pensioengeld te ontvangen.

In de periode van 2008 tot en met 2020 zijn de pensioenen niet geïndexeerd. Met als gevolg een vermindering van de koopkracht van pensioendeelnemers, tot wel 20 procent. Dat is niet volgens de Europese regels. Dat willen we nu herstellen.

Om te zorgen dat u, als pensioendeelnemer, krijgt waar u recht op heeft, roepen we de Staat en pensioenfonds ABP ter verantwoording met een gezamenlijke claim.

Ga hiervoor naar de website en meld je daar aan. 


Whats-app groep

De Sopij heeft een whatsapp groep. Je ontvangt dan als eerste belangrijke berichten via die groep. Slechts 1 vereiste: Whatsapp op je telefoon.  In deze groep kunnen alleen door de beheerder(s) berichten worden geplaatst.  Er komen dus geen onzinnige berichten op te staan. Ben je niet opgenomen in deze groep en wil je dat wel, stuur dan even een bericht. ( Via whatsapp naar Tonny of via de mail.) 


Jan Tadema op Facebook

Het is alweer een tijdje geleden, maar Jan is al ruim 10 jaar met pensioen. Je kunt hem volgen op facebook. 


60 jaar getrouwd.

Op dinsdag 26 september 2023 was het echtpaar Bulten 60 jaar samen.

lees meer over dit echtpaar via Zwolle nieuws


Mijn hobby,

Ik ben Rienk de Vries en heb tot 1 oktober 2020 gewerkt op de meldkamer. Eerst Zwolle, daarna Apeldoorn en heb toen na 45 dienstjaren de politie verlaten. Ik heb een hobby waar ik iets over wil vertellen en ook iets wil vragen.

Tijdens mijn detachering op Schiphol ergens in 1978/1979 ontmoette ik daar een kaderlid die Amerikaanse politie patches te koop aan bood. Ik vond dat wel interessant en heb een gedeelte van mijn vorstelijke detacheringsvergoeding daaraan besteed.

Jaren later zag ik ze ergens liggen en dacht ik ga die verzameling uitbreiden. Ik verzamelde toen politie emblemen vanuit de hele wereld en menig collega heeft mij daarin voorzien.

Maar goed ik heb nu verschillende ordners vol met emblemen en die liggen in, zoals mijn vrouw dat noemt, mijn "malle Pietje" kamer. 

Ik heb mij gespecialiseerd in de Verenigde Staten maar realiseer mij dat ik die nooit compleet krijg.

Je hebt daar bijna 50.000 verschillende police departments, sheriff departments, reservaatpolitie (indianenreservaten) State police Highway Patrol enz.

Ik heb de ordners alfabetisch per staat ingedeeld en per staat weer verdeeld in police departments, sheriff departments en reservaatpolitie

Ik ben begonnen met de State Police en Highway Patrol compleet te krijgen. Hoe doe je dat ? In eerste instantie Marktplaats afgespeurd en lid geworden van de facebookgroep "Politieverzamelaar verzamelen en ruilen" Hier zijn alleen (ex) politiemensen en KMAR leden lid van.

Maar het mooiste is natuurlijk zelf een Nederlands embleem op te sturen naar een politiekorps met het verzoek een terug te sturen. Toen ons nieuwe uniform uitkwam stonden er op het buro dozen waar het oude uniform in gegooid kon worden. Ik kwam soms eerder in dienst, gewapend met een schaar, om de mouwemblemen van de overhemden te verwijderen. Dat leverde ruilmateriaal op .

Ik heb diverse korpsen een embleem gestuurd en leuke reacties gekregen. Meestal kwam een embleem retour met soms een leuke brief. Maar zoals gezegd Amerika krijg je nooit compleet. Nadat ik de Highwaypatrol en State Police compleet had heb ik mij toegelegd op de hoofdsteden van de Amerikaanse staten. Ook dat is gelukt.

Zie bv de foto van Santa Fe de hoofdstad van Nieuw Mexico.

Nu ben ik bezig Nederlandse steden gelegen in Amerika te verzamelen zie als voorbeeld Rotterdam en omdat ik geinteresseerd ben in de Amerikaanse burgeroorlog ( 1862-1865) en daar veel over lees schrijf ik korpsen aan waar een belangrijke veldslag heeft plaatsgevonden. Zie foto Gettysburg.

Mijn vraag is nu. Heb je thuis nog (pet)emblemen of buitenlandse emblemen en je bent van plan die weg te gooien denk dan even aan mij. Ik ben bereikbaar op r.m.devries@online.nl of stuur een appje naar 06-46235205.

Alvast bedankt.

Rienk de Vries.

 

Op deze pagina mag ook uw bijdrage geplaatst worden. Mail dan naar de webredactie.


Het testament van agent 1218

Het boek met deze titel is beschikbaar. Met een voorwoord van Peter R. de Vries.

Het boek is samengesteld door de kleindochter van de rechercheur, die van 1915 tot 1955 de memoires van haar Opa, die bij de Amsterdamse recherche heeft gewerkt, heeft samengebracht in een boekwerk. 

Het boek is te bestelling bij o.a. Bol , maar ook via de boekhandel te verkrijgen. Kosten om en nabij de € 15,- 

met dank aan Willem Zonnenberg. 

Samenvatting

"Het is een utopie te denken dat de strijd tegen de misdaad ooit eindigt. Wel staan wij er elke dag voor op om het kwaad te stoppen". Marten Veenstra, rechercheur Amsterdam (van 1915 - 1955). Veenstra vertrouwt kort voor zijn dood (1963) 20 spraakmakende zaken uit zijn politietijd aan het papier toe. Die gaan bijna verloren, ware het niet … dat bijna 60 jaar later zijn jongste kleindochter die vergeelde map met uitgetypte velletjes onder ogen krijgt. Op de laatste pagina leest ze zijn laatste zin: 'misschien doet iemand hier ooit nog wat mee'. Er verschuift iets in haar hart. "Ja, ik doe het!". En nu kunt u de avonturen ook meebeleven. "Sfeervolle verhalen, over insluiping, afpersing, overval, moord en geraffineerde vervalsing, met geslepen boeven en wakkere rechercheurs in de hoofdrol. Die agent met kraagnummer 1218, eersteklas speurder, was misschien wel een recherche-pionier. Zo iemand verdient een boek. Dat is er nu". Peter R. de Vries, misdaadverslaggever "Wat een geluk! Een Amsterdamse rechercheur, die volop participeerde in de professionalisering van de opsporing tussen de twee wereldoorlogen, blijkt zijn ervaringen in de grote zaken van zijn tijd te hebben opgeschreven, onopgesmukt en met oog voor detail van politiewerk en criminaliteit. En nog spannende lectuur ook". Guus Meershoek, lector politiegeschiedenis De samensteller Monique (Moos) Veenstra, kleindochter (1964): "Karakter maakt de man. Autoriteit zonder machtsmisbruik, daar snakt de wereld naar in 2020. Ik zie in mijn grootvader een rolmodel om ons aan te spiegelen".


Jan Schakelaar neemt afscheid. Download hieronder het bestand. 

Afscheid Adrie


Op donderdag, 16 november 2022,  is op de vergadering van Eenheid Oost afscheid genomen van Adrie Vaarkamp. 

De voorzitter Rini Strijbosch bedankte Adrie voor zijn inzet de afgelopen jaren en overhandigde Adrie een mooi boeket.

Bas Veening (staf)

1 november 2022

Het is mooi geweest. Na ruim 45 jaar is het tijd om afscheid te nemen. Ik mag dankbaar terugkijken op een bijzondere loopbaan binnen de politie, begonnen als aspirant en afsluiten als bedrijfsvoeringsspecialist.
Ook privé is er veel gebeurd. Al weer 40 jaar getrouwd en samen met mijn vrouw 4 kinderen geadopteerd en 2 pleegkinderen verzorgd. De jongste is in de voetsporen van zijn vader getreden en nu hoofdagent in onze eenheid. Inmiddels hebben wij al 12 kleinkinderen (peildatum 1 november 2022 ☺) en is één van onze kinderen geëmigreerd naar Canada.

Ik was net een paar maanden 17 jaar en ging naar de opleidingsschool in Harlingen. Na een jaar opleiding geplaatst in Lisse en vervolgens in Ommen. Een periode waarin leuke zaken werden afgewisseld met trieste en ingrijpende zaken. Triest was mijn allereerste bekeuring (Noordwijkerhout 1978) gegeven aan een oud vrouwtje die buiten de bebouwde kom zonder gevarendriehoek in haar auto reed. Maar naast dieptepunten ook hoogtepunten zoals het tijdens een buurtonderzoek signaleren van verwondingen bij een getuige die uiteindelijk als verdachte veroordeeld kon worden in een moordonderzoek.
Omdat ik diabetes kreeg en 4x per dag insuline moest spuiten was de combinatie met onregelmatige dienst niet optimaal om een goede diabetesregulatie te bereiken. Na een tiental jaren werd ik afgekeurd en herplaatst als medewerker personeelszaken. Een teleurstelling en hele omschakeling als je een bepaalde loopbaan al voor ogen had.

Ik ben dankbaar voor de politie-organisatie (van Rijkspolitie tot Eenheid ONL). Na de afkeuring kreeg ik passende
herplaatsingsmogelijkheden aangeboden en het ABP droeg bij aan de daaropvolgende omscholing. Vanaf 1993 vervulde ik binnen HRM onder andere een rol in de verschillende reorganisaties binnen de politie. Na de eerste reorganisatie leefde ik in de veronderstelling dat het daarna op dat vlak rustig zou worden. Niets is minder waar
gebleken! Vaak op het snijvlak tussen organisatie en bezetting met mensen zoals jij en ik.
Door de voortdurende hectiek en de invloed daarvan op mijn gezondheid vind ik het verstandig om mijn pensioen iets naar voren te halen en mijn vrije tijd te gaan gebruiken voor andere zinvolle dingen. Er blijft genoeg te doen en ondernemen. Het is fijn om nog meer te kunnen betekenen voor kinderen en kleinkinderen.

Ik heb het volste vertrouwen in de opvolgers die mijn taken zullen overnemen en ben blij met al die collega's en leidinggevenden waarmee ik de afgelopen 45 jaar nauw en met veel plezier heb mogen samenwerken. Boven alles ben ik God dankbaar dat Hij mij ondanks tegenslagen, kracht, mogelijkheden en voorspoed wilde geven.
Samengevat: ik verlaat op 1 april 2023 als een dankbaar en tevreden mens de Eenheid Oost-Nederland. Het is echt mooi geweest.
Op mijn laatste werkdag donderdag 1 december is er in Apeldoorn op de 9e verdieping van 09:30 tot 10:30 uur gelegenheid om elkaar de hand te drukken en afscheid te nemen.
Met de naaste (oud) collega's wil ik op een ander moment stil staan bij het verleden en het glas heffen op de toekomst.
Het ga jullie goed!
Bas

Ramon Arnhem

Per 1 juli 2022 is Ramon Arnhem korpschef op Aruba. 

Ramon heeft 3 jaar gewerkt in onze Regio. .