Hans Top

is overleden. 

Hans Top

woonde in Wezep, heeft gewerkt bij de politie ( O.T.) , heeft een tijdje gewerkt bij de recherchegroep en werd beheerder van het politiemuseum Apeldoorn. 

Fietser komt om het leven. 

Bij een aanrijding met een trekker in Wapenveld is gisteren een 73-jarige fietser uit Wezep om het leven gekomen. De bestuurder is doorgereden, maar de politie heeft inmiddels een verdachte aangehouden. Het ongeval gebeurde aan het begin van de Molenweg richting Wezep. De politie doet onderzoek naar wat er precies is gebeurd. Het zou gaan om een trekker met aanhanger.

Bron: De Stentor van 16 augustus 2023

'Ik heb de fietser niet geraakt en ben niet doorgereden'

THOMAS VAN DER KOLK

Hij heeft de fietser niet geraakt. Wel stapte hij uit om eerste hulp te verlenen. Dat zegt de trekkerbestuurder die dinsdag 'betrokken was' bij een dodelijk ongeval met een fietser in Wapenveld. Hij is gisterochtend door de politie op vrije voeten gesteld.
Het ongeval was dinsdag even voor zes uur op de Molenweg. De politie speekt van een ongeluk waarbij een fietser, een 73-jarige man uit Wezep, om het leven kwam. De politie hield een 58-jarige man uit Wezep aan, die gisteren rond het middaguur op vrije voeten werd gesteld, nadat hij zijn verklaring had afgelegd. De Wezeper wil graag zijn kant van het verhaal vertellen. Zijn naam is bij de redactie bekend.

Onder het bloed

,,Ik reed met mijn trekker en giertank op de Molenweg en haalde een fietser in. Ik was er al ruimschoots voorbij toen ik in mijn achteruitkijkspiegel zag dat hij van de weg raakte en over de kop sloeg. Ik ben meteen gestopt, ben ernaartoe gerend en heb eerste hulp verleend. Mijn kleren zitten nog steeds onder het bloed, dat laat ik er ook op zitten totdat alles duidelijk is."
Even later kwam een jonge vrouw helpen. ,,Zij belde 112. Op een gegeven moment kwamen er nog meer mensen omheen staan. Ik ging ervan uit dat de fietser nu in goede handen was. Er waren mensen die in mijn ogen een medische achtergrond hadden, dus ik dacht: ik kan hier niets meer doen. Mijn trekker en giertank stonden midden op de weg en er kwamen steeds meer auto's aan beide kanten vast te staan. Ik zei: ik breng mijn trekker weg en kom met de auto terug. De jonge vrouw knikte dat dat goed was. Dus dat heb ik gedaan. Ik ging zo snel mogelijk terug en heb me direct bij de politie gemeld."
Toen hij terugkeerde, bleek de fietser overleden en werd hijzelf door de politie aangehouden. ,,Dat is de standaardprocedure bij zulke zware ongelukken'', legt politiewoordvoerder Sven Strijbosch uit. ,,De betrokkene wordt aangehouden op basis van artikel 6 van de Wegenverkeerswet (dood of zwaar lichamelijk letsel door schuld, red.). De verdachte moet dan op het bureau een verklaring afleggen.''
Omdat het al later op de avond was, kon het verhoor pas gisterochtend plaatsvinden. ,,Wij mogen een verdachte maximaal negen uur vasthouden, waarbij de nachtelijke uren niet meetellen. Vandaar dat de verdachte de nacht op het bureau moest doorbrengen.''
Het gaat om een verdenking, verduidelijkt Strijbosch. ,,Daarbij heb je niet meteen schuld. Dat moet uit het onderzoek blijken.'' De trekkerbestuurder is weer thuis. ,,Ik zie veel reacties van mensen die denken dat ik doorreed. Maar dat is dus zeker niet het geval. Dat zou ik nooit doen, ik zou altijd eerste hulp verlenen. Ik ben door dit alles enorm aangedaan en aangeslagen.''
Thomas van der Kolk

Bron: De Stentor, 17 augustus 2023